Oyuncak Seçimi

Oyuncak dünyası sihirli, uçsuz bucaksız bir dünya.. Yetişkin olarak bizler dahi içine girdiğimizde kayboluyoruz. Öyle çok çeşitli ve ışıltılı bir dünya ki kaptırmamak mümkün değil. Peki çocuğumuzun ihtiyacına göre oyuncak seçebiliyor muyuz? Oyuncak seçimi yaşa göre yapılmalı ve böylece hem gereksiz israfın önüne geçilmeli hem de çocuğumuzun gelişimine uygun olmalıdır.

Bu konuda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta çocuğunuzun güvenliğidir. Yaşına göre çocuğunuzu tehlikeye sokacak herhangi bir oyuncak almamanız gerekir. Mesela yenidoğan dönemindeki bir bebeğe küçük parçalı ya da keskin kenarları olan bir oyuncak verirseniz, onu yutabilir ya da yüzünü gözünü çizebilir.İşte bu nedenle oyuncak seçiminin temelinde önce güvenlik vardır. Bir diğer kriter ise gelişimdir. Yani çocuğumuzun psikomotor becerileriyle paralel olarak kendilerini geliştirebilecekleri oyuncaklara yönelmek en doğrusudur. Şimdi size yaş gruplarına göre seçebileceğiniz oyuncaklardan resimli örnekler vereceğim.

Yenidoğan Dönemi İçin Oyuncak Seçimi

Daha çok güvenliği sağlamaya yönelik oyuncaklar tercih etmeliyiz. Yenidoğan dönemi olarak ilk 40 günü baz alırsak bu dönemdeki bebekler zaten henüz elleriyle cisimleri kavrayamıyor olucaklar. Bu nedenle hemen bir oyuncak edinmeliyiz izlenimine kapılmanıza gerek yok. Çok isterseniz siz yanındayken yakından gösterebileceğiniz ufak sevimli peluş bir oyuncak edinebilirsiniz.

Bu dönemde kart falan göstermeye çalışmayın henüz net bile görmüyor etrafını 🙂 Yani bu 40 günü oyuncaksız da geçirmeniz gayet mümkün. Zaten sizin kucağınızdan başka birşey istemiyor olucaktır.

1-6 Ay Arası Bebekler İçin Oyuncak Seçimi

Bu dönemde bebeklerin seslere olan algısı geliştiğinden , müzikli ve sesli oyuncaklar oldukça ilgilerini çeker. Özellikle müzikli oyun halısı kesinlikle tavsiyemdir. Ben Fisher price’ın piyanolu oyun halısından almıştım ve bir kaç ayımız onun üzerinde geçti diyebilirim. Tabi ki başka markaların da var bütçenize göre tercihi yapabilirsiniz. Az ve öz olsun bu aylarda derseniz müzikli hışırtılı kumaştan kitaplar, müzikli bir salıncak, çıngıraklar, şekilli diş kaşıyıcılar, plastik kitaplar, 4-6 ay arası eğitici şekilli kartlar gibi seçeneklerden bir ikisini seçebilirsiniz. Bundan fazlasına bu aylarda gerek yoktur. Elle kavrama becerileri de iyice gelişeceği için bu tarz oyuncaklar onu mutlu edecektir. Zeka kartlarını bu aylarda kendisine verirseniz muhtemelen ağzına götürüp emecektir, kağıt parçalarını yutmaması için birtek siz yanındayken tutmasına izin verebilirsiniz.

3.aydan sonra yatağına bir uyku arkadaşı edinebilirsiniz. Bu uyku arkadaşının tüylü olmamasına ve gözlerinde ya da herhangi bir yerinde kopabilecek boncuklar olmamasına dikkat etmelisiniz. Bunun için boncuksuz amigurumi oyuncakları tercih edebilirsiniz.

Şimdi size bizim bu aylar için favori oyuncaklarımızı görsellerle anlatacağım;

Bu dönem için favorilerimizden biri Piyanolu Oyun Halısı. Bunlardan heryerde bulunuyor. İkinci el sitelerinden de faydalanabilirsiniz.
Uyku arkadaşı Tavşan Nenni’miz 🙂 Ebebekten almıştık. Böyle kemirmelerine de yarıyor 🙂
Bu ayların vazgeçilmezi salıncağımız. Üstten sallanan oyuncaklar her daim ilgilerini çekiyor, bazen de mucizevi bir biçimde uyuyakalabiliyorlar 🙂 Ebebek gibi mağazalarda bulunuyor.

6-12 Aylık Bebekler İçin Oyuncak Seçimi

Bu dönem bebekler artık oyuncaklara daha fazla ilgi göstermeye başlamıştır. Siz de oyuncak alırken zevkle seçmeye başlayabilirsiniz. Çoğu oyuncakta hangi yaş aralığına hitap ettiği yazar ancak bazen bu kuralları da aşmamız mümkün. Aslında tamamen sizin çocuğunuzu gözlemlemenize ve onun gelişim gösterdiği alanları belirlemenize  göre değişen bir kriter. Güvenliği esas alarak, onun becerilerine göre seçebilirsiniz.

6. ayın içerisinde bazı bebekler desteksiz oturmaya başlayabilir. Hala sallanan salıncak ilgilerini çeker. Ayrıca konuşan şarkı söyleyen ayıcıklar, kulakları sallanan filler onları oldukça eğlendirir. 6.ay ile birlikte ek gıda dönemine de geçildiğinden mama sandalyesi oyuncaklarını da listeye eklemenizde fayda var. İlk tadımları yaparken oynamaktan da geri kalmıyorlar 🙂 Birkaç diş kaşıyıcı edinmenizi öneririm. Çünkü bazen verim alamayıp bırakabiliyorlar. Biz bir tane Sophie zürafa edinmiştik ebebekten, antibakteriyel olduğu için biraz pahalı ama bütçe uygunsa deneyebilirsiniz. Artık dişler de gelmeye başladığından çok ihtiyacınız olacak.

Bu aylar müzikli sesli kitaplar, büyük resimli kitaplar, ilk arabam, yürüme arkadaşı gibi itmeli çekmeli oyuncaklar, sallanan oyuncaklar, aktivite masaları, top havuzu..vs gibi oyuncaklar onu hem eğlendirecek hem de motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca artık zeka kartlarını da bol bol gösterebilirsiniz.

Eğer bu aylar arası yaza denk geliyorsanız mutlaka gölgelikli bir deniz simidi ve birkaç havuz oyuncağı satın almayı da unutmayın.

Bu aylar için ayrıca önerebileceğim bir gelişim seti “Adım Adım Büyüyoruz”. Bu set 9-36 ay arası çocukları kapsıyor ve çocukların aylık gelişimlerine göre hazırlanıyor. Mesela 9.ay setini alıp deneyebilirsiniz. Biz bazı ayları satın aldık bazılarını atladık mesela, çocuğunuzun gelişimini gözlemleyip ona göre de karar verebilirsiniz.

Bu ayların favori oyuncaklarını da görsellerle birlikte inceleyebilirsiniz ;

Fisher Price Eğitici Köpekçik 6. Ay itibariyle daha çok ilgisini çekmeye başladı. Ebebek’ten almıştık
Mama sandalyesine yapışan vakumlu oyuncaklar yararlı oluyor fakat çekip çıkarabiliyorlar. 1-2 tane edinmelisiniz, güzel oyalıyor. Ebebek’ten almıştık.
Müzikli kitapları çok seviyorlar. Bunu da ebebek’te bulabilirsiniz.
Yürüyene kadar yan yatırıp tamir edecekleri İlk Arabam 🙂 Ebebek’ten almıştık.
Yazın vazgeçilmezi şişme havuz ve yüzen oyuncaklar! 😉 Bütün oyuncak mağazalarında boy boy bulabilirsiniz.
Tutunup ayakta durabildikleri zaman daha çok ilgilendikleri aktivite masası. Ebebekte var , ikinci el de tercih edebilirsiniz.
Evladiyelik parçalardan biri; desteksiz oturmaya başladıktan sonra alabileceğiniz top havuzu. Uzun süre kullanabileceksiniz. Ebebek’ten almıştık.

12-24 Ay Arası Bebekler İçin Oyuncak Seçimi

Artık çocukluk döneminin kapıları aralanıyor. Yürümeye başlayan ya da hala çalışmaları süren bebekler için yürüme arkadaşları devrede ! Ayrıca ayağa kalkıp durabildikleri için de aktivite masasının başında zaman geçirebilirler. Sallanan oyuncaklar, zeka halkaları, bloklar, bebek evleri, yazı tahtası, sihirli boyama kitapları, oyun hamuru, ilk kaydırağım, zeka küpleri, arabalar, hikaye kitapları , oyun çadırı, mıknatıslı harf ve şekiller, mini alışveriş sepetleri gibi oyuncaklar bu ayların favorileridir. Hala güvenliği esas almayı unutmayalım ve çocuk için ağır , keskin , kırılabilir oyuncaklar tercih etmeyelim.

Oyun hamurlarını oynarken 2,5 yaş altını hamurla yalnız başına bırakmayalım. Ağızlarına atıp tadına bakmak isteyebilirler 🙂 Eğer satın almak yerine kendiniz en doğalından oyun hamuru yapmak isterseniz bu linkten oyun hamuru tarifime ulaşabilirsiniz. Hem çocuğunuzla güzel bir aktivite de yapmış olursunuz.

Bu aylar için ayrıca Adeda yayınlarının dikkat güçlendirme setleri var, içerisinde 3 kitap ve yaşa göre egzersizler bulunuyor. Onları da tavsiye ederim. Oyuncakların bir çoğunu ebebek , joker   ya da Pilsan gibi sitelerde bulabiliyorsunuz fakat incelediğinizde daha uyguna ya da farklı yerleri de size örneklendirdim.

Bu ayların favori oyuncakları da görsellerde ;

Yürümeye başladıkları andan itibaren sallanan oyuncaklarla çok ilgileniyorlar. Pilsan marka olanları tercih ettik.
1 yaşından sonra koordinasyon oyunuyla dikkatlerini geliştirebilirsiniz. Bu özel yapım koordinasyon oyunu instagramdan bulduğum bir oyuncak mağazasından. Sayfa ismi “oyuncak_atolyesi”. Fotoğrafın üstüne tıkladığınızda instagram sayfasına ulaşabilirsiniz. Burada kaliteli ve eğitici oyuncakları uygun fiyatlara bulabiliyorsunuz.
Ahşap Balık yakalamaca uzun zaman favorimiz, bu da yine “oyuncak_atolyesi” sayfasından. Fotoğrafın üstüne tıkladığınızda instagram adresine yönlenebilirsiniz.
Mıknatıslı harfler şekiller güzel vakit geçirmelerini sağlıyor. “Oyuncak_atolyesi” sayfasından aldım. Adrese gitmek için fotoğrafa tıklayabilirsiniz.
Bu tarz çadırlar , muşamba olanlardan daha kullanışlı çünkü muşambalar içine girince çok terletiyor. Bu çadırı instagramdan bulduğum “oyuncadiri” sayfasından aldım. Fotoğraf üstüne tıkladığınızda ulaşabilirsiniz.
Yazı tahtası, karalamaca yapmak için harika bir alan! Karala sil oyununa bayılıyorlar. Bulabileceğiniz en kaliteli tahta kesinlikle instagramda “oyuncak_atolyesi” sayfasında. Fotoğrafın üzerine tıklayıp sayfaya ulaşabilirsiniz.
Sünger ev hem uygun fiyatlı hem de eğlenceli 🙂 Kurması sizden 🙂 Pilsan’dan almıştık.
2 yaşa yaklaşan bir kız çocuğunuz varsa Barbie bebekler ve evinin alınma zamanı gelmiştir 🙂 İndirimleri takip edip alırsanız daha iyi olur, ben Toyzz shop’ta indirim yakalayıp almıştım.
Yaz gelince böyle minik suluklarla bahçe sulama gibisi yok 😉

24-36 Ay Arası Çocuklar İçin Oyuncak Seçimi

Bu aylar artık bebeklikten çıkma ve çocukluğa adım atma aylarıdır. Çocuğunuzun el becerileri, taklit yeteneği , algısı oldukça gelişmiştir ve her fırsatta da sizi gözlemlemeye devam ediyordur. 12-24 ay arasında olduğu gibi bu aylarda da ısrarlı bir şekilde yanlarına oyun arkadaşı ararlar. Sizinle evcilik oyunları oynamak isteyebilirler, ya da küplerden bir kule yapsalar bile bunu sizinle birlikte yapmak isterler. Yapbozlar, yazı tahtası, boyama kitapları, stickerlı kitaplar, bebek evleri, oyun evleri-çadırı, kitaplar, kinetik kum, oyun hamurları, müzik aletleri, legolar, doktor seti, 3 tekerli bisikletler, ve dikkat geliştirici setler bu aylarda da fayda sağlar.

Bu aylar için de favori olan bir kaç görseli sizler için hazırladım ;

Pilsan’dan aldığımız “Dahi Setler” isimli küpler, şiddetle tavsiyemdir.
Bu tarz bebek evlerini de ister evin içinde isterseniz yazlıkta bahçede kullanabilirsiniz.Bunu da ebebekten indirimde almıştık.
Şekilli yumurtaların başından bir süre kalkmıyorlar 🙂 Bunu da instagramdan bulduğum “oyuncak_atolyesi” sayfasından aldım. Fotoğraf üzerine tıklayıp sayfaya ulaşabilirsiniz.
Oyun hamuru ve aksesuarları favorilerden hiç çıkmaz:) Heryerde vardır ancak ben organik oyun hamurlarımı yine “oyuncak_atolyesi” sayfasından alıyorum. Ya da kendim yapıyorum 😉 Sayfa için fotoğrafa tıklayabilirsiniz.
Eğer bütçe ayırabiliyorsanız bu tarz ahşap bir mutfak yaptırabilirsiniz , çocuğunuz size yemek yaparken siz de arkasında dinlenebilirsiniz 🙂 Ben instagramda bulduğum “tiamosoyuncak” sayfasından yaptırdım. Fotoğraf üzerine tıklayınca ulaşabilirsiniz.
Günün sonunda ne alırsanız alın ev aletlerinin yerini tutmayacaktır tabi ki !!😂😂

Yazar Hakkında
Toplam 32 yazı
Annelik Masalı
Annelik Masalı
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara