Çocuklarda Yabancı Dil Eğitimi

Sesleri tanımaya, algılamaya ve taklit etmeye daha bebekken başladığımızı düşünecek olursak, çocuklarda yabancı dil eğitimine erken yaşlarda başlamak doğru bir yaklaşımdır. Fakat henüz kendi ana dilini daha çözememiş bir bebeğe de zorla onun kapasitesinin çok üstünde olacak şekilde  yabancı dil öğretmeye çalışmak doğru değildir. Peki çocuklarda yabancı dil eğitimine ne zaman başlanmalı? Nasıl başlanmalı? Çocuklara yabancı dil nasıl öğretilir? Bu yazımda bunu inceleyelim.

Çocuklarda Yabancı Dil Eğitimine Hangi Yaşta Başlanmalı?

Bunun için taban sınır 3 yaş gösterilse de, 0-3 yaş arası da ona ses aşinalığı kazandırabiliriz. Çünkü bebekler sesleri algılar, kaydeder ve taklit etmeye çalışarak öğrenir ve becerilerini pekiştirirler. Bebek hafızası tertemiz bir hafızadır ve kaydettiklerini bir gün ortaya döktüklerinde siz bile şaşırabilirsiniz 🙂 0-7 yaş arası ikinci bir dil öğrenmek için en verimli yaş aralığıdır.

Bebeğimiz büyüdükçe , özellikle 1 yaştan sonra  sesi taklit etme yetenekleri iyice pekiştikçe ve konuşmaya başladıkça  , ufak ufak birkaç kelime öğretebiliriz. Burada önemli nokta kelime sayısını ve konuşmayı  abartmamaktır.

3 yaştan önce çocuğunuzun zihnine sokacağınız ufak tefek kelimeler hariç, evde sık sık yabancı dil konuşmaya çalışmanız, çocuğunuzun kafasının karışmasına neden olabilir. Yeni öğrenmeye çalıştığı anadilini henüz konuşmaya çabalayan bebeğinize gereksiz yüklemeler yapmamanızı öneririm.

Çocuk için ilk sırada anadili vardır. Bunu aklınızdan çıkarmadan , yabancı dili ikinci planda tutarak, küçük yaşta edineceği bir beceri olarak algılayıp buna göre çalışmalar yapmalısınız.

Çocuklara Yabancı Dil Nasıl Öğretilir?

Çocuklara yabancı dil nasıl öğretilir , madde madde inceleyelim:

  • Bebeklik dönemi bol müzik dinlenilen bir dönemdir. Burada Türkçe şarkıların yanında , öğretmeye çalıştığınız yabancı dilde şarkılar da dinletebilirsiniz. Böylece bebeğinizin ses aşinalığı müzik yoluyla gerçekleşecektir. Türkiye’de çoğu aile, bebeğine anadili olan Türkçe’den sonra İngilizce öğretmeye çalışır.
  • Bebeğinize arada ingilizce kelimeler söyleyebilirsiniz . Böylece hafızalarında bir yer edinecektir.
  • Oyuncak seçiminde; içinde ingilizce sözcükler de söyleyen oyuncakları tercih edebilirsiniz. Örneğin ; bir aktivite masasında Fil resmi olan tuşa bastığınızda hem sesli olarak Türkçesini, hem de İngilizcesini söyleyen tarzda oyuncaklar seçebilirsiniz.
  • Gün içerisinde azar azar izlettiğiniz çizgi filmlerin bazen ingilizcelerini açıp izletebilirsiniz. Örneğin Baby tv ‘nin Türkçesi de İngilizcesi de var, bunları karışık izletebilirsiniz. Evdeki televizyonunuzda dil ayarı yoksa , bilgisayardan da bulup izletebilirsiniz. Tabi ki devamlı değil bunun da dozunu kaçırıp bebeğimizi tv / tablet bağımlısı yapmayalım.
  • Çocuğunuz özellikle 15 ay civarı kelimeleri söylemeye başlamış olabilir ya da halen çalışıyor olabilir. Bu dönem ona hergün bir ingilizce kelime öğretebilirsiniz. İlla sizi sözle tekrar etmesine gerek yok, siz öğretin , o hafızaya alıyor 🙂 Bu anlamda Ingilizce hafıza kartları da var onlardan yararlanabilirsiniz.
  • Ayrıca kelime söylemeye başlayan çocuğunuza da nasıl ki Türkçesini gösteriyorsunuz, İngilizcesini de gösterip öğretebilirsiniz. Evde herhangi bir obje, meyveler, sebzeler, hayvanlar, rakamlar.. Bunlar çocuğumuza ilk öğrettiğimiz şeyler arasındadır. Bunları öğretirken aynı zamanda ingilizcelerini de ona söyleyebiliriz. Hem evde olanlardan, hem resimlerden yararlanabilirsiniz.
  • Öğretirken oyunu kullanın. Örneğin önünüze üç meyve koyun, ya da meyve kartı, ya da resim çizin. Hadi bana “Watermelon”  hangisi söyle diyebilirsiniz. Sonra “apple” ı göster diyebilirsiniz. Bunlar tamamen kafanızda canlanması için örnektir. Bu tarzda oyunlarla çocuğunuza kelimeleri öğretebilirsiniz.
  • Bir çok kez tekrar edin. Çocuklar herşeyi tekrarlarla öğrenir, kendi anadillerini bile. Bugün 3 yabancı kelime öğrettiğiniz çocuğunuza yarın daha çoğunu yüklemeye çalışmadan önce tekrarlarla, pekiştirerek ilerleyin. Ertesi gün tekrar sorun.
  • Bebeğinize hafif yüksek sesle kitap okuyun.
  • Çocuğunuz anadilini de iyice konuşup, Ingilizce kelimeleri de rahat tekrar eder hale geldiğinde ufak ufak cümle kurmaya başlayabilirsiniz. Tabi en basitleriyle.
  • Okul çağına yaklaşan çocuğunuza bol bol yabancı dil kitabı alıp teşvik edin ve ona siz de okuyun. Aynı zamanda büyüyen çocuğunuzda da şarkılara devam ..

Hemen Konuşmasını Beklemeyin

Hergün bu çalışmaları yaptıktan sonra lütfen sabırlı olun. Siz bu kadar yıldır uğraşıyorsunuz diye çocuğunuz bir anda güzel cümleler kurup yabancı dili konuşmaya başlamayacak. Fakat hergün biraz biraz ingilizceyi işlediğiniz çocuğunuz , zamanı geldiğinde bunların meyvesini toplayacak merak etmeyin. Okul çağına geldiği zaman seçtiğiniz ikinci dil eğitimini çok rahat kavrayacak ve bebekliğinden beri maruz kaldığı için kolayca konuşacaktır.

Öğretmeye Çalıştığınız Yabancı Dili Siz Bilmiyorsanız

Sizin bilmemeniz tabi ki çocuğunuzu erken yaşta o dile alıştırmaya engel değil. Bebekken zaten ufak tefek kelimelerle, şarkılarla başlayacağınız için burada teknolojiden destek alabilirsiniz. Hem fena mı siz de bebeğinizle beraber biraz öğreniyor olursunuz 🙂

Okul çağına gelene kadar onu hem alacağınız oyunlarla hem kartlarla , hem de şarkılarla yine her koşulda destekleyebilirsiniz. Yani çocuklara yabancı dil nasıl öğretilir konulu yazım sizin için de geçerli.

 

Son olarak dediğim gibi lütfen dozu abartmayın ve çocuğun kafasını karıştıracak şekilde gereksiz yüklemeler yapmayın. Sıkıldığı an bırakın ve zorlamayın. Çünkü kızarak ya da zorla öğretmeye çalışmak çocuğunuzu daha çok itecektir. Her zaman oyunun gücünden yararlanın ve onu sıkıldığında özgür bırakın. Ne yaparsam yapayım tekrarlamıyor, öğrenmiyor demeyin, siz ona şarkı dinletmeye, minik hikayeler okumaya, sözcüklerin ingilizcelerini söylemeye devam edin. Bir gün mutlaka işe yaradığını çocuğunuz size kendisi gösterecek.

Bebekler için Oyuncak Seçimi konusunda zorlanıyorsanız oyuncak seçimi konulu yazım için buradan ilerleyebilirsiniz.

 

Yazar Hakkında
Toplam 32 yazı
Annelik Masalı
Annelik Masalı
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara