Bebeklerde Uyku Sorunları – Bebeği Müzikle Uyutmak

Bebeklerde uyku sorunları aslında fizyolojik ve psikolojik olmak üzere ikiye ayrılır.
Yenidoğan döneminde bebekler sık uyur ancak bir okadar da sık uyanırlar. Biz anneler genelde bebeklerimizin gece uykularından, sık uyanmalarından dert yanarız.

1 yaşa kadar oldukça uykusuz dönemler geçirebiliriz. Bebeğimizin uykusu 1 yaşından sonra biraz daha düzene girebilir. 1 yaştan sonra gece uykuları da derinleşir.

Ancak kimi zaman çeşitli sağlık sorunları bebeğimizin sık uyanmasına , uykuya dalamamasına neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, grip, burun tıkanıklığı gibi nedenler bunlara en basit örneklerdir.

Eğer herhangi bir sağlık sorunu yok ise ve yine de bebeğiniz uyku geçişinde problem yaşayıp gece de sık sık uyanıyorsa burada psikolojik etmenler vardır ya da uyku konusunda biryerlerde hata yapıyor olabiliriz. Bu hatalardan bazıları, bebeğin açlık-tokluk durumunu kontrol etmemek (yatmadan hemen önce yedirmek ya da yarı aç uyutmaya çalışmak) , uykudan önce aşırı uyarana maruz bırakmak (tv, tablet ya da aşırı gürültülü ortamlar) , oyunun ortasından çekip almak, destekli uyutmak. Bu gibi sorunlar yaşandığında bebeklerde uyku problemi oluşabilir.
Uyku eğitimi yazıma bu linkten ulaşabilirsiniz.

Uykuya Geçişte Müziğin Sihiri

Bazı bebekler uykuya geçişten önce sakinleşmek ister ve bu durumda bize müzik çok yardımcı olur. Müzik aslında bir tek uykuda değil bebeğimizi büyütürken bize her alanda yardımcı olur. Bebeğimize yeni bir şey öğretirken, diş fırçalarken, yemek yedirirken, onunla vakit geçirip oyun oynarken bunu bir ritm ve müzik eşliğinde yaptığınızda bebeğinizin bundan çok keyif aldığını ve daha çabuk öğrendiğini farkedeceksiniz.

Tam da bu nedenlerle uyku konusunda da müziğin sihrini kullanmanızı tavsiye ederim. Özellikle uyku zamanı yaklaştığında , bir oyundan kaldırıp uyku rutinlerinize başladığınız anlarda, belki de uykudan önce bebek masajınızı yaptığınız sırada eğer fonda bir müzik açarsanız bebeğiniz çok rahatlayacak ve uykuya daha kolay geçecektir. Özellikle kolik olan bebeklerde de müzik tavsiye edilir sakinleştirme açısından.

Kolik bebekle ilgili daha önceki yazılarımda da bilgi vermiştim ancak özet geçmek gerekirse ; bebeklerde haftada en az 3 gün 3 saati geçen ağlamalar, huzursuzluk, ağlarken bacakları karına çekme gibi bulgular varsa kolik teşhisi konabilir. Nedenine gelince şiddetli gaz ilk sırada gelse de aslında tam nedeni de bilinmiyor. Kolik durumu 3 hafta sürebileceği gibi maalesef aylar da sürebiliyor..  Bu tarz bir bebeğe sahipsek yapılabilecek tek şey Sabır , şefkat ve sakinleştirmek, tabi kendiniz sakin kalabilirseniz 🙂

Bu noktadan yola çıkarak biz kendi bebeğimizin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak, müzisyen olan eşimle beraber ninniler ve rahatlatıcı müzikler derledik ve bir youtube kanalı oluşturduk. Bu kanaldan sizlerin de faydalanabileceğinizi düşünüyorum. Kanalda anonim ninnilerin yeniden düzenlenmiş hali, çeşitli sakinleştirici müzikler, meditasyon sesleri, eşimin kendi bestelediği sakinleştirici müzikler, kolik bebekler için  özel olarak hazırladığı besteler de bulunuyor.  Bu listede ihtiyacınız olan herşeyi kolaylıkla bulabilecek ve bebeğinizle sakin, güzel zamanlar geçirebileceksiniz . Youtube kanalımıza Buradan ulaşabilirsiniz.

Bol keyifli dinlemeler 🙂

 

 

 

Yazar Hakkında
Toplam 32 yazı
Annelik Masalı
Annelik Masalı
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara